Aká je najhorúcejšia planéta?

Aká je najhorúcejšia planéta

Aká je najhorúcejšia planéta?

Venuša je najhorúcejšia planéta v našej slnečnej sústave, zatiaľ čo Merkúr je najbližšie k Slnku, takže by mal byť najhorúcejší, ale kvôli tomu, že je tak blízko Slnka, bola zničená jeho atmosféra. Zatiaľ čo atmosféra Venuše je naplnená hlavne oxidom uhličitým, ktorý funguje ako jednosmerná ulica.

Priemerná povrchová teplota Venuše je asi 464 °C (867 °F). Vďaka tomu je Venuša najhorúcejšou planétou v našej slnečnej sústave, dokonca teplejšou ako Merkúr, planéta najbližšie k Slnku.

Extrémne teplo na Venuši je spôsobené viacerými faktormi. Jedným z najdôležitejších faktorov je hustá atmosféra planéty, ktorá sa skladá predovšetkým z oxidu uhličitého (CO2) a dusíka (N2). 

Čítaj viac
: Ktorá je najhlbšia rieka na svete? | Ktorý je najväčší stredomorský ostrov? | Ktorá krajina má najviac ostrovov na svete?

Atmosféra Venuše je asi 90-krát hustejšia ako atmosféra Zeme, čo znamená, že má silnejší skleníkový efekt. Tento skleníkový efekt zachytáva teplo bližšie k povrchu planéty a spôsobuje zvýšenie teploty.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k extrémnemu teplu na Venuši, je blízkosť planéty k Slnku. Hoci Venuša nie je najbližšia planéta k Slnku, je bližšie k Slnku ako Zem. To znamená, že dostáva viac slnečného žiarenia ako Zem, čo ďalej prispieva k vyšším teplotám na planéte.

Napriek extrémnemu teplu na Venuši stále existujú niektoré oblasti planéty, kde môže existovať život. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ktorá krajina má najviac ostrovov na svete?

Ktorá je najhlbšia rieka na svete?

Ktorý je najväčší polostrov Európy?