Aký je najvyšší strom na svete?



Aký je najvyšší strom na svete

Ktorý strom je najvyšší na svete?

Najvyšším stromom sveta je v súčasnosti Hyperion, pobrežná sekvoja (Sequoia sempervirens) nachádzajúca sa v národnom parku Redwood v Kalifornii v Spojených štátoch amerických. Hyperion je vysoký 379,7 stôp (115,7 m), čo je viac ako Socha slobody.

Pobrežná sekvoja je vždyzelený druh stromu, ktorý pochádza z pobrežných oblastí Kalifornie a Oregonu. Sú známe svojou pozoruhodnou výškou, dlhou životnosťou a schopnosťou zachytávať vlhkosť z pobrežných hmiel. Najvyššie pobrežné sekvoje rastú na špecifických miestach, kde dostávajú primerané množstvo vlahy a živín.

Hyperion objavili v roku 2006 prírodovedci Chris Atkins a Michael Taylor, ktorí viedli výskumný projekt na meranie a mapovanie vysokých stromov v národnom parku Redwood.

Hyperion bol pôvodne nameraný vo výške 379,3 stôp (115,6 m), ale následné merania pomocou laserovej technológie a pokročilých prístrojov potvrdili jeho výšku na 379,7 ft (115,7 m).

Výška Hyperionu z neho robí najvyšší strom na svete. Objav Hyperionu a ďalších vysokých stromov v národnom parku Redwood zdôraznil dôležitosť zachovania týchto jedinečných a prastarých lesov.

Čítaj viac
: Ktorá je najhlbšia rieka na svete? | Ktorý je najväčší stredomorský ostrov? | Ktorá krajina má najviac ostrovov na svete?

Park bol založený v roku 1968 na ochranu zostávajúcich starých sekvojí, ktoré sa vo veľkej miere ťažia pre ich cenné drevo. Dnes zostalo len 5 % pôvodných starých sekvojových lesov, vďaka čomu je národný park Redwood dôležitou ochranárskou oblasťou pre tento druh.

Pobrežné sekvoje môžu žiť tisíce rokov a niektoré stromy v národnom parku Redwood sa odhadujú na viac ako 2000 rokov. Veľkosť a výška stromov z nich robí dôležité zachytávače uhlíka, ktoré absorbujú a ukladajú oxid uhličitý z atmosféry.

Ekosystémy parku tiež podporujú širokú škálu voľne žijúcich živočíchov vrátane ohrozených druhov, ako je murrelet mramorovaný a sova škvrnitá.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ktorá krajina má najviac ostrovov na svete?

Ktorá je najhlbšia rieka na svete?

Ktorý je najväčší polostrov Európy?