Ktorý ostrov je najväčší v oceánia?

Ktorý ostrov je najväčší v oceánia

Ktorý ostrov je najväčší v oceánia?


Oceánia, známa aj ako južný Pacifik, je oblasť pozostávajúca z tisícok ostrovov roztrúsených po celom Tichom oceáne. Najväčším ostrovom Oceánie je Austrália, ktorá je zároveň najmenším kontinentom na svete.

Rozloha Austrálie je približne 7 633 565 km², čo z Austrálie robí nielen najväčší ostrov v oceánii, ale aj šiestu najväčšiu krajinu na svete.

Austrália sa nachádza v juhozápadnom Tichom oceáne a je ohraničená Indickým oceánom na západe a Tichým oceánom na východe. Austrália je z geografického hľadiska neuveriteľne rozmanitá krajina so širokou škálou krajiny. Je známe svojou jedinečnou divokou prírodou, úžasnými plážami, púšťami, dažďovými pralesmi, horami a obrovskými plochami otvorenej krajiny.

Ostrov Papua Nová Guinea je po Austrálii druhým najväčším ostrovom Oceánie. Je to druhý najväčší ostrov Oceánie.

Papua-Nová Guinea sa nachádza v juhozápadnom Tichom oceáne a je ohraničená Indonéziou na západe a Austráliou na juhu. Rozkladá sa na ploche asi 785 753 km². Ostrov je známy svojou rozmanitou krajinou, bohatou kultúrou a jedinečnou biodiverzitou.

Ostrov Papua Nová Guinea je známy aj svojou bohatou biodiverzitou. Jeho hustý dažďový prales je domovom ohromujúceho množstva flóry a fauny vrátane mnohých endemických druhov, ktoré sa nikde inde na Zemi nenachádzajú.

Ostrov má vysokú úroveň biodiverzity s viac ako 200 druhmi cicavcov, 700 druhmi vtákov a tisíckami druhov rastlín.

Obyvatelia Papuy-Novej Guiney sú známi bohatým kultúrnym dedičstvom. Ostrov je domovom viac ako 800 rôznych domorodých jazykov, čo z neho robí jedno z jazykovo najrozmanitejších miest na Zemi.


Tradičné kultúry Papuy-Novej Guiney sú rozmanité a živé s jedinečnými rituálmi, zvykmi a umeleckými formami. Mnohé domorodé komunity naďalej praktizujú tradičný spôsob života, pričom sa ako živobytie spoliehajú na samozásobiteľské poľnohospodárstvo, poľovníctvo a rybolov.

Kultúrne bohatstvo ostrova je evidentné v jeho tradičnej hudbe, tanci a ručných prácach, ktoré sú hlboko prepojené s každodenným životom a presvedčením miestnych ľudí.

Papua Nová Guinea má okrem kultúrneho a prírodného významu aj jedinečnú históriu. Ostrov je obývaný tisíce rokov a dôkazy o ľudskom osídlení pochádzajú najmenej 50 000 rokov.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ktorá krajina má najviac ostrovov na svete?

Ktorá je najhlbšia rieka na svete?

Ktorý je najväčší polostrov Európy?